De Verleiders – Stem KWIJT

Gezocht: lezers met een politiek idee

OPROEP
Altijd al eens iets willen schrijven wat anderen kunnen zien of horen? Toneelgezelschap De Verleiders is op zoek naar mensen die hun ervaringen met de politiek willen omzetten in sketches, liederen of wat voor creatiefs dan ook.

Alles mag: sketches, pro­test­lie­de­ren, gedichten, of misschien heeft iemand wel een heel nieuw politiek systeem bedacht waar wij iets mee kunnen op het toneel  –  Tom de Ket

Er wordt volop geklaagd over de politiek. Ook door theatermakers George van Houts en Tom de Ket. Bij het schrijven van hun succesvolle voorstelling ‘Door de bank genomen’ van toneelgezelschap De Verleiders werd er naar eigen zeggen ‘een gordijn opengetrokken’ in hun hoofd. ,,We hadden nog jaren vrolijke cabaretvoorstellingen kunnen maken, of koffiereclames. Maar ik zag dat ons democratisch systeem zo rot was als een mispel,” vertelt Van Houts.

Met De Verleiders maken Van Houts, De Ket en acteurs als Victor Löw en Leopold Witte toneelvoorstellingen over actuele onderwerpen als de bankencrisis, de vastgoedfraude of de macht van de farmaceutische industrie. De voorstellingen trokken volle zalen door het hele land. Van Houts: ,,Dertig jaar was ik lid van D66, maar toen heb ik het opgezegd. Ik merkte door al die onderwerpen waar we ons in verdiepten, dat de politiek helemaal niet meer gaat over de belangrijkste zaken.”

Postkoetsen
Ook De Ket is kritisch op ons politieke systeem, al is hij minder boos dan Van Houts. ,,Je kunt je afvragen of het nog wel van deze tijd is. Het stamt uit de tijd van Thorbecke, toen we nog met postkoetsen reden. Kijk naar wat er nu gebeurt in de formatie: straks komt er na weken onderhandelen achter gesloten deuren beleid uit waar uiteindelijk niemand in Nederland voor gestemd heeft. Dat is toch raar?”

Hun nieuwe voorstelling heet daarom ‘Stem Kwijt’. Maar de acteurs willen geen voorstelling maken waarin ze hun eigen grieven omzetten in sketches. ,,Al was het maar dat we het niet eens eens zijn met elkaar,” lacht De Ket. Ze willen juist gevoed worden door wat er leeft onder de burgers. Ze hopen dat lezers van deze krant hun ervaringen met de politiek met hen delen. ,,Mensen mogen alles insturen: sketches, protestliederen, gedichten, of misschien heeft iemand wel een heel nieuw politiek systeem bedacht waar wij iets mee kunnen op het toneel. Kom maar op!”

Kijk naar hoe al die mensen in Groningen al jaren worden bedonderd door de NAM. Alsof die scheuren in hun huizen komen van de tractoren die over het land rijden!  –  George van Houts

© Joost de Haas

Zoethoudertje
Zelf heeft Van Houts ook ervaring. Hij lanceerde een burgerinitiatief, waarbij je iets kunt agenderen in de Tweede Kamer wanneer je voldoende handtekeningen ophaalt. Dat lukte. Het leidde ertoe dat hij vorig jaar zelf in de grote vergaderzaal aan het Binnenhof een pleidooi stond te houden om banken te verbieden nog zelf geld te scheppen. ,,Maar ik ben er niet positiever door geworden over hoe onze democratie werkt,”verzucht hij nu. ,,Ik ben het steeds meer gaan zien als een zoethoudertje voor de burger. De echte beslissingen worden door de banken en de grote bedrijven genomen. Kijk naar hoe al die mensen in Groningen al jaren worden bedonderd door de NAM. Alsof die scheuren in hun huizen komen van de tractoren die over het land rijden!”

Zijn de geëngageerde cabaretiers Van Houts en De Ket boze oude mannen geworden die alleen nog maar klagen? De Ket moet er wel om lachen. ,,Natuurlijk is het niet alleen maar kommer en kwel. De onvrede onder veel burgers komt ook doordat ze zich als consumenten gedragen. Mensen willen zich minder inzetten voor de samenleving en willen dat de overheid alles voor hen regelt. En als het niet precies gebeurt zoals wij willen, voelen we ons niet gehoord. Tegelijk heeft de overheid haar burger ook zo opgevoed. Als je mensen geen verantwoordelijkheid geeft, worden het verwende kinderen.”

© Joost de Haas

‘Stem kwijt’
Daarom hopen de twee ook dat hun voorstelling ‘Stem Kwijt’ discussie gaat losmaken. Iets wat ze nu missen, ‘zowel op gemeentelijk als op landelijk niveau’. De Ket: ,,Alle partijen lijken zo op elkaar. De debatten gaan alleen over details. Maar over hoe we ons onderwijs of onze zorg organiseren, daar is amper discussie over. Alsof het nu allemaal zo goed gaat.”

Ook de voorstelling zelf moet voor een belangrijk deel uit discussie bestaan. Het idee is dat het publiek elke voorstelling mede beslist welke sketches er worden gespeeld. Zodat bijvoorbeeld in Groningen andere onderwerpen behandeld worden dan in Breda. ,,Tenzij bij de try outs in september blijkt dat ons democratische idee tot een Poolse landdag leidt,” lacht Van Houts.

Doe mee
Wilt u een bijdrage leveren aan de nieuwe voorstelling van De Verleiders? Dat kan. Er zijn twee voorwaarden: het mag niet langer zijn dan twee A4’tjes en het moet over het onderwerp democratie gaan. Verder bent u vrij om iets te verzinnen. Bent u ooit aangelopen tegen de bureaucratie van uw gemeente? Bent u boos over de Haagse politici? Of vindt u juist dat er ten onrechte zo veel geklaagd wordt? Alles mag. Zet uw ervaringen om in een sketch, een lied, een gedicht, een pamflet, een verhaal, of wat u ook maar kunt verzinnen. Mail uw bijdrage naar: verleiders@persgroep.nl. Als uw bijdrage door De Verleiders wordt uitgekozen als onderdeel van hun nieuwe theatervoorstelling, dan ontvangt u twee vrijkaarten voor ‘Stem kwijt’. De voorstelling gaat in oktober in première en reist daarna door het land.

Website Algemeen Dagblad
Website De Verleiders