Biografie

Tom de Ket is acteur, regiseur en schrijver. Hij is de initiatiefnemer van de succesvolle theatergroep de Verleiders. Hij was voorheen vooral bekend als helft van het snedige cabaretduo Van Houts en De Ket.

Tom studeerde aan de Toneelschool van Amsterdam. Sindsdien is hij actief op het gebied van radio, televisie en theater. Hij is onder meer gastdocent bij de Toneelacademie Maastricht en de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie.

Hij werkte o.a. bij theatergezelschappen als Theatergroep Hollandia, het Ro theater, het Zuidelijk toneel en het NNT. In 1994 was hij verbonden aan theater de Balie als artistiek leider. Hij maakte daar een aantal spraakmakende theaterproducties, o.a. Kijkdagen dat geselecteerd werd voor het Theaterfestival.

Van 1996 tot 2010 toerde hij met George van Houts als het cabaretduo Van Houts en De Ket door Nederland. Samen speelden ze ook veelvuldig op het reizende theaterfestival De Parade.

In 2002 maakte Tom zijn filmdebuut in De grotten van Han van de NPS. De film won een Gouden Kalf voor Beste Korte Film.
 Op televisie was hij onder meer te zien in Baantjer, Spangen, Russen, We zijn weer thuis, Gooise Vrouwen, Keizer en de Boer en Freddie. Hij maakte voor de VARA het satarische consumentenprogramma Kanniewaarzijn waarin hij ook speelt.

Verder maakte hij voor de radio de programma’s Oorzaak (NCRV) – genomineerd voor de Prix Italia ‘95, Op Drift (NCRV) en Als er geen gasten zijn leven we heel sober (samen met Arnon Grunberg).

In 2010 namen Van Houts en De Ket afscheid van het cabaret. Tom de Ket concentreert zich vanaf dat moment meer op toneel en theater. Met van Houts schreef hij voor het Zuidelijk Toneel De Grote Verkiezingsshow dat geselecteerd werd voor het Theaterfestival en genomineerd voor de publieksprijs. Ook het Het lied van… wat hij ook schreef voor het Zuidelijk Toneel werd genomineerd voor de publieksprijs. In 2011 schreef en regisseerde hij de succesvolle Drentse Blues Opera.

In 2011 richt hij samen met George van Houts en theaterproducent Inge Bos De Verleiders op. Vanaf 2012 brengen de Verleiders theaterstukken over de zakelijke moraal en financiële hygiëne. De Vastgoedfraude en Door de bank genomen en Slikken en Stikken waren ongekende theaterhits en geselecteerd voor het Theaterfestival.

Naast de Verleiders maakt de Ket muziektheaterspektakels op locatie zoals “Mammoet”, “Het Pauperparadijs”, “O die zee” in Zeeland en “Voor eeuwig” voor het NNT in Groningen.